Στην σημερινή εποχή η αναπαραγωγική τεχνολογία βοηθάει τα στείρα ζευγάρια να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μέθοδοι της αναπαραγωγικής επιστήμης αλλά η σημαντικότερη είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Το ζήτημα είναι πότε κάνουμε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η ιατρική αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει όταν ένα ζευγάρι έχει προβλήματα υπογονιμότητας.
Όσον αφορά τις ενδείξεις από την μεριά της γυναίκας είναι οι εξής:
- σάλπιγγες (προβλήματα διαβατότητας)
- ωοθήκες (έντονα προβλήματα ανωορρηξίας)
Απεναντίας οι ενδείξεις από την μεριά του άνδρα είναι οι εξής:
- αζωοσπερμία (με βιοψιακό υλικό από τον όρχι)
- διαταραχές στύσης
- έντονα προβλήματα σπέρματος
Σε γενικές γραμμές το κάθε ζευγάρι πρέπει να ζητήσει βοήθεια από έναν γυναικολόγο όταν δεν έχει συμβεί σύλληψη έπειτα από προσπάθεια 12 μηνών χωρίς προφύλαξη. Στην περίπτωση που η γυναίκα έχει προβλήματα με τον κύκλο της και ο άνδρας έχει ιστορικό ασθενειών, τότε είναι απαραίτητο το ζευγάρι να επισκεφτεί έναν γυναικολόγο από την αρχική τους προσπάθεια για σύλληψη.
Η αλήθεια είναι ότι πολλά ζευγάρια δεν επισκέπτονται τον ειδικό διότι θεωρούν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα είτε από την μία είτε από την άλλη πλευρά. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, ο άνδρας αρνείται να του προσφερθεί κάποια ιατρική στήριξη και βοήθεια.
Τέλος, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι η επίσκεψη σε έναν ειδικό μόνο θετικό αντίκτυπο έχει να προσδώσει αφού θα λάβετε την ιατρική γνώμη και την καθοδήγηση από έναν άνθρωπο που έχει βοηθήσει πολλά περισσότερα ζευγάρια πριν από εσάς.